Злакуса у песми и игри 2013.

У суботу и недељу, 6-7. Јула одржан је осми по реду Сабор изворног стваралаштва матице и дијаспоре „Злакуса у песми и игри“, у организацији Етно удружења „Завичај“ и Етно парка „Терзића авлија“, а под покровитељством Града Ужица.

Првог дана Сабора одржан је такмичарски део за изворне певачке групе у категоријама певања на бас и из вика (кајде).  По оцени стручног жирија у чијем саставу су били етномузиколози Марта Гајић и Ивана Недић проглашене су по три првопласиране певачке групе у четири категорије и изабран је и свеукупни победник Сабора коме је додељен прелазни пехар Злакушки победник, који се преноси сваке године из руке у руку најбољим на Сабору и чува се у витринама најуспешније групе до следећег Сабора. Првопласирани по категоријама су:

  • мушка певачка група (певање на бас) – КУД Момчило Тешић, Пожега
  • женска старија певачка група (певање на бас) – Љубићанке, Чачак
  • женска млађа певачка група ( певање на бас) – КУД Опленац, Топола
  • кајде – Нова Варош

Свеукупни победник Сабора је певачки дует из Нове Вароши који је ову титулу понео и на претходном Сабору 2012. године тако да другу годину заредом ће у својим витринама чувати прелазни пехар Сабора у Злакуси. Поред ових награда  додељене су и две специјалне награде и то певачкој групи КУД-а Опленац за интерпретацију старијег двогласног певања у категорији млађих певачких изођача и певачкој групи Прело из Београда за јединствен наступ у ревијалном делу програма.

zlakusa-u-pesmi-i-igri

У ревијалном делу програма наступили су КУД Милан Ђ. Милићевић из Рипња, КУД Опленац из Тополе, КУД Бошко Вујадин из Источног Сарајева, дечији ансамбал Етно удружења „Завичај“ и трубачки оркестар Бранка Остојића.

Другог дана Сабора одржана је ревијално Распевана авлија – вече са вокалним солистима који у пратњи народног оркестра изводе старе српске песме. Овог пута је вокалне солисте пратио дечији народни оркестар Етно удружења „Завичај“. Исте вечери одржан је целовечерњи концерт Завичаја на коме су наступили сви ансамбли, певачке групе, фрулашка група и оркестар Завичаја, као и гости, ветерани КУД-а Севојно и клуба пензионера 3-К из Ужица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *