ZLAKUSA  DOBILA  PRVI  HOTEL

Učesnici BIO VIKENDA izradili vise modela “hotela za pčele”

Neformalna grupa MLADI ZA SELO realizujući projekat “JEDAN CVET MENJA SVET” organizovala je za decu školskog uzrasta završni dan u okviru svoje aktivnosti BIO VIKEND.

Nakon održanih radionica i predavanja za decu školskog uzrasta u tri seoske škole (u Zlakusi, Staparima i Čakovini) učesnici su imali za zadatak da samostalno osmisle i izrade po svojim idejama “hotele” za solitarne pčele za koje je poznato da ne žive u zajednicama kao medonosne pčele, a veoma su važna karika u oprašivanju voća i očuvanju biodiverziteta.

“Hoteli za pčele” treba da potpomognu tim pčelama koje žive samostalno da polegu svoja jaja kako bi se izlegle buduće solitarne pčele jer je poznato da jedna takva pčela ima sposobnost oprašivanja kao 100 medonosnih pčela. Iako je poznato da te divlje pčele samice se smatraju i divljim pčelama, jer im za opstanak nije potrebna čovekova pomoć, s obzirom da same grade svoja gnezda u pukotinama u zemlji, tunelima, rupama, stablima trske i drugim raznim šupljinama, ovako postavljene košnice ili “hoteli za pčele” samo će im olakšati da pronađu zgodno mesto za polaganje svojih jaja a na taj način ih čovek može privući u svoje voćnjake.


Nakon održanih radionica najvredniji su bili učenici iz Stapara i Zlakuse, koji su prikazali najveći broj napravljenih “hotela”. Najveći “hotel” od njih, kreiran u duhu starog grnčarskog zanata, biće postavljen na ulasku u selo Zlakusu, nadomak “spomenika loncu” gde je posađeno i cveće tokom EKO VIKEDNA, u okviru istog projekta. Ovaj model “hotela” dizajnirali su aktivisti neformalne grupe Mladi za selo, sa najmlađjima iz Zlakuse, pridržavajući se postavljene vizije od strane Saveta za razvoj sela i Etno udruženja “Zavičaj” a koja glasi: Zlakusa, prvo ekološki čisto turističko selo u Zapadnoj Srbiji i balkanska prestonica grnčarskog zanata. Ovo je prvi hotel koji je dobila Zlakusa, kao prepoznatljiva turistička destinacija. Ostali “hoteli” biće postavljeni u školsko dvorište u Staparima, u Etno park “Terzića avlija”, kao i neke od voćnjaka u ova dva sela.

Program je realiziovan u okviru petogodišnjeg projekta „Zajedno za životnu sredinu“ koji  sprovode Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije (MIS), Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), udruženjem ENECA, međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC) i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *