Учесници Међународног еко кампа „Злакуса 2016“ у посети Румунији

Чланови „Завичаја“, као учесници Основне школе „Алекса Дејовић“-Севојно и учесници вишегодишњих међународних еко кампова у Злакуси, заједно са пет ученика Основне школе „Слободан Секулић“ из Крчагова, боравили су у Румунији у периоду од 11. до 14. новембра 2016. године.

Заједничка делегација, као узвратна посета деци из Румуније, била је у гостима њихове школе и комуне Моисеи, на самом северу Румуније, уз границу са Украјином, у области Марамуреш, подно Карпата и приобаљу реке Тисе. Том приликом, чланови „Завичаја“ (смештени у мотелу Ројал у Барши) имали су пријем у комуни Моисеи код градоначелника овог места, пријем и обилазак школе и бибилиотеке у истом месту, споменика Ероилор, као и спомен куће палим жртвама овог краја у Другом светском рату. Наши ученици посетили су и школу у месту Моисеи, канцеларије, кабинете ове школе и присуствовали неким од часова ученика те школе. Такође, за чланове „Завичаја“, организовани су и излети у богато туристичко окружење: „Весело гробље“ у Сапанти, Манастире Сапанта-Пери (са највишом црквом брвнаром у Европи), Барсана и Прислоп (на превоју између планина Марамуреша и Роднеи, а у склопу јужних Карпата),

dsc_0660

Село музеј на отвореном „Марамуреш“ у Сигхету Мармациеј, жичару и ски центар на планини Роднеи, надомак туристичком места Барша, са познатим водопадом Дивљи коњи, висине од 80 метара, потом локални музеј места Моисеи у оквиру инфо-туристичког локалног центра. Чланови омладинског фолклорног ансамбла Етно удружења „Завичај“ имали су краћи наступ на концерту локалне фолклорне групе из Моисеиа. По повратку из Марамуреша, историјске области која се распростире на северу Румуније и југу Украјине, чланови „Завичаја“ посетили су још једном Темишвар. Овог пута, домаћин и водич у Темишвару, био је Борко Јоргован, председник КУД-а „Плави Делија“ из Санпетрул-Маре, српског села 50-так километара од Темишвара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *