СКУД “АФРИКА“ из Јоханесбурга у Злакуси

Једино српско културно-уметничко друштво на афричком континенту, СКУД „Африка“ из Јоханесбурга (Јужноафричка Република), боравило је у Злакуси у десетодневној посети код домаћина, Етно удружење «Завичај».

За време боравка у Злакуси ова фолклорна група је узела учешће на 9. Сабору изворног стваралаштва матице и дијаспоре «Злакуса у песми и игри 2014». Поред два наступа на овој манифестацији, гости из Африке, заједно са домаћинима из «Завичаја» наступили су и на првом Ивањданском сабору у селу Топоница, надомак Кнића, као и приредили концерт на Краљевом тргу на Златибору.

Поред наступа чланови СКУД-а Африка били су на многим излетима у западној и централној Србији и Републици Српској, које је организовало рукводоство Етно удружења «Завичај». Најпре, по дочеку на аеродрому Никола Тесла у Београду, фолклораши и руководство из Африке посетили су Опленац, задужбину Краља Петра Првог, краљев подрум вина, Карађорђев стари град, а потом су стигли у Злакусу где су обишли Етно парк «Терзића авлију», грнчарско домаћинство мајстора грнчара Милете Лазић и ликовну галерију Василија Терзића. Потом су обишли Град Ужице (Народни музеј, Јокановића кућу, градску плажу и стару хидроцентралу на Ђетињи) уз пријем у Градској кући од стране заменика Градоначелника (Видоја Дрндаревића). Излети су организовани у ближе и даље окружење – спомен комплек Кадињача, Кремна, Тара, Мокра Гора, Дрвенград, Шарганска осмица, манастир Добрун, Вишеград и Андрићград, река Дрина, Потпећка и Стопића пећина, музеј село Сирогојно, Јокини врело, Златибор, кањон Увца у увачко језеро, етно село Врхпоље и етно село Станишићи у Бијељини …

Да би осетили живот у селу на прави начин филклорни аснамбли из Африке су један дан у Злакуси и брали малине на једном од бројних плантажа малина у селу.

skud_afrika-01

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *