ШКОЛА ОРИЈЕНТАЦИЈЕ У ПРИРОДИ (основни курс оријентације)

Plakat za ORIJENTIRING

ОРГАНИЗАТОРИ: Етно удружење „Завичај“ и Етно парк „Терзића авлија“, Злакуса

У оквиру програма намењеним активностима младих са територије Града Ужица, Етно парк „Терзића авлија“ и Сектор за рурални туризам Етно удружења „Завичај“ организују школу оријентације у природи са основним курсом оријентације. Обука у оријентирингу одржава се у склопу пројекта „Млади су будућност -2“ уз подршку Амбасаде САД у Београду.

Пројектом се обележава 15 година сеоског туризма у Злакуси и 15 година постојања и рада Етно удружења „Завичај“, са циљем креирања нових садржаја у области руралног туризма, у наредних 15 година, посебно у области планинарства, као што су одржавање републичког кола трекинг лиге Србије  и покретање такмичења у оријентирингу у Злакуси и оркужењу током 2020. године.

Овом обуком се жели младима са територији Града Ужица приближити ОРИЈЕНТИРИНГ, као СПОРТ и један од начина боравка у природи који је веома битан за њихово одрастање у ери Интернета и мобилних телефона.

О ОРИЈЕНТИРИНГУ: Оријентиринг је спорт у коме такмичар (екипа) треба уз помоћ карте и компаса за најкраће могуће време пронађе на терену одређен број контролних тачака (контрола) и то оним редоследном како је на карти нацртано. При томе се такмичари на терену крећу по непознатом терену (стази), за разлику од атлетског кроса где се трчање изводи на обележеној стази одређене дужине. Управо као што се у народу каже „Преко прече-наоколо ближе“, тако је и у оријентирингу често. У сваком тренутку такмичари морају знати где се налазе и наравно на основу свог знања и искуства у читању карте, да доносе одлуку о томе којим правцем ће се кратати како би најбрже обишли целу стазу и пронашли све контролне тачке. Некада је брже ако се брдо обиђе него ако се иде преко њега. Такве и много компликованије одлуке сваког тренутка доносе такмичари у оријентирингу, у чему је чар овог спорта.

Оријентиринг је спорт за све. Може се упражњавати рекреативно и такмичарски, од 10 до 65 година и више. То је породични спорт јер се њиме могу бавити истовремено све генерације. Такмичења могу бити појединачна, екипна, штафетна. Могу се спроводити дању (дневна) и ноћу (ноћна). Може бити уз кретање ногама, кретање на скијама, на бициклу … Оријентирин није скуп спорт је захтева једино да такмичар има своју бусолу и карту терена.

Више о оријентирингу  на http://www.orijentiring.rs/srb/o_orijentiringu.php

ЦИЉНА ГРУПА: млади са територије Града Ужица ( ученици средњих школа и студенти, чланови планинарских друштава …)

ОЧЕКИВАНИ ИСХОД ОБУКЕ: Полазници школе оријентације моћи ће брзо и вешто да користе топографску карту и ручну бусолу приликом позицирања стајне тачке, избора варијанте оријентације кретања и контроле пређеног растојања по изабраном и задатом правцу и да исто зање искористе у свакодневном животу, у области планинарства, оријентиринга, лова и риболова, туризма …

ОСНОВНИ ЦИЉ ШКОЛЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ: Креирање новог туристичког производа и подизање нивоа квалитета туристичке понуде руралног подручја села са територије Града Ужица и Општине Пожега (Злакуса, Дрежник, Потпеће, Роге, Рупељево, Поточање, Кравци)

СПЕЦИФИЧНИ ЦИЉЕВИ ШКОЛЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ:

  • Оспособити полазнике курса за сигурну и тачну оријентацију приликом кретања на непознатом земљишту
  • Анимирати младе са територије Града Ужица за бављење оријентирингом
  • Формирање екипе младих са територије Града Ужица за такмичење у оријентирингу

НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА и ИНФОРМАЦИЈЕ:

путем е-маила terzicaavlia@gmail.com , или на телефон 069 546 1180

РОК ПРИЈАВЉИВАЊА: 27. август 2019. године (број полазника школе ограничен)

ДАТУМ ОДРЖАВАЊА ШКОЛЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ: 29, 30 и 31. август 2019. године

МЕСТО ОДРЖАВАЊА: Етно парк «Терзића авлија», Злакуса

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *