Зашто и када доћи у Злакусу?

У Злакусу треба доћи у пролеће, у лето, у јесен, у зиму… Зато што је Злакуса, село које има душу и колорит, историју и будућност, традицију и младост…

У пролеће село ја најлепше, када се природа буди из зимског сна, када започињу први пролећни радови вредних мештана у њивама, када нетакнута природа почиње да зелени, цвета, мирише, када се одржава традиционални Ускршњи концерт Етно удружења Завичај у Терзића авлији, када се колоне ђачких екскурзија, планинарских друштава и других организованих туристичких група сјате у село обилазећи Терзића авлију, Потпећку пећину, грнчарска домаћинства, Градину… Крај пролећа а почетак лета је у знаку малина а потом и купина, тако да је лепо и тада доћи и присуствовати брању овог воћа на бројним породичним плантажама са којима се поноси скоро свако домаћинство у селу.

Почетак лета и летње туристичке сезоне у селу отвара Сабор изворног стваралаштва Злакуса у песми и игри, традиционално почетком јула, као и међународни волонтерски еко-камп. Лети је лепо доћи и провести одмор у селу, побећи од великих градских гужви, уживати у чарима овог ужичког села, домаћој храни и ужичким специјалитетима, гостопримству мештана или се расхладити у најчистијој реци Западне Србије – Рзаву, у близини села. Тада се одржава и међународна колонија уметничке керамике у којој узимају учешће многи уметници са свих континената а истог месеца и чувени Сабор трубача у Гучи, тако да се селом може свакодневно чути трубачки оркестар који се припрема за такмичење на овом највећем такмичењу ове врсте у Европи. Преко лета, небо над Злакусом ушарају и разнобојни параглајдери а не често у селу се одржавају и купови у прецизном слетању на циљ у параглјдингу с обзиром да се у највишим тачкама села налазе уређена полетилишта за параглајдере. Селом се шири мирис покошене траве, могу се срести косци како уз песму одлазе или враћају се са косидбе.

Почетак јесени у селу обележава још једна велика манифестација Јесен у Злакуси а у оквиру ње сајам грнчарије (лончаријада) када се по најповоњнијим ценама могу купити ови познати злакушки грнчарски производи или пробати разна јела спремана у тим посудама од стране најбољих ресторана златиборског краја који узму учешће у такмичарском делу на овој манифестацији. Сеоски пејзажи добијају полако златну боју, становници села убирају јесење плодове по њивама и воћњацима. То су најлепши месеци за долазак уметника – сликара, фотографа, као и свих љубитеља природе, чистог ваздуха, планинара, бициклиста… То је време и за удају и женидбу, па се често може чути песма, игра, весеље, трубачи… С јесени, почињу и славе на које су сви Срби, па и житељи Злакусе, поносни и препознатљиви у свету. Ту су и традиционални послови око производње познате ужичке пршуте, сланине, чварака и сувог меса као и још занимњивије печење ракије што се посебно обележава у свакој кући.

Зими, под великим снегом, село изгледа бајковито, нестварно, чисто бело… Сеоски путеви су пуни деце који журе са санкама узбрдо а још брже се спуштају низбрдо уз вриску, жагор и нескривено задовољство и радост изазвано уживањем на снегу. Дочек Нове године у селу је такође све популарнији и село је пуно гостију. Посебно лепо је на Бадњи дан када се од ране зоре чују одјеци секира по шумама јер тада сваки домаћин сече Бадњак за своју кућу, када се сваки осечени Бадњак обележи традицинално неким пуцњом или његово доношење у кућу, што је саставни део фолклора. А на Божић, може се провозати кроз село на запрегама које вуку коњи, уз трубаче и песму. У Терзића авлији се традиционално пред Српску Нову годину одржава и прело. Лепо је посматрати и децу која се такмиче у прављењу највећег Снешка, што је задњих година такође постало традиционално.

Зато треба доћи у Злакуси у сва четири годишња доба!

. . .

ВИДЕО СЕКЦИЈА

Вељко Остојић – Терзића авлија
Терзића авлија
Параглајдинг – Злакуса
Вељко Остојић – Терзића авлија
Параглајдинг – Злакуса
Злакушка грнчарија
Злакуса у песми и игри
Злакуса – Сасвим природно

 

Злакуса
Грнчарство и даље опстаје
Потпећка пећина
КУД Севојно