Zašto i kada doći u Zlakusu?

U Zlakusu treba doći u proleće, u leto, u jesen, u zimu… Zato što je Zlakusa, selo koje ima dušu i kolorit, istoriju i budućnost, tradiciju i mladost…

U proleće selo ja najlepše, kada se priroda budi iz zimskog sna, kada započinju prvi prolećni radovi vrednih meštana u njivama, kada netaknuta priroda počinje da zeleni, cveta, miriše, kada se održava tradicionalni Uskršnji koncert Etno udruženja Zavičaj u Terzića avliji, kada se kolone đačkih ekskurzija, planinarskih društava i drugih organizovanih turističkih grupa sjate u selo obilazeći Terzića avliju, Potpećku pećinu, grnčarska domaćinstva, Gradinu… Kraj proleća a početak leta je u znaku malina a potom i kupina, tako da je lepo i tada doći i prisustvovati branju ovog voća na brojnim porodičnim plantažama sa kojima se ponosi skoro svako domaćinstvo u selu.

Početak leta i letnje turističke sezone u selu otvara Sabor izvornog stvaralaštva Zlakusa u pesmi i igri, tradicionalno početkom jula, kao i međunarodni volonterski eko-kamp. Leti je lepo doći i provesti odmor u selu, pobeći od velikih gradskih gužvi, uživati u čarima ovog užičkog sela, domaćoj hrani i užičkim specijalitetima, gostoprimstvu meštana ili se rashladiti u najčistijoj reci Zapadne Srbije – Rzavu, u blizini sela. Tada se održava i međunarodna kolonija umetničke keramike u kojoj uzimaju učešće mnogi umetnici sa svih kontinenata a istog meseca i čuveni Sabor trubača u Guči, tako da se selom može svakodnevno čuti trubački orkestar koji se priprema za takmičenje na ovom najvećem takmičenju ove vrste u Evropi. Preko leta, nebo nad Zlakusom ušaraju i raznobojni paraglajderi a ne često u selu se održavaju i kupovi u preciznom sletanju na cilj u paragljdingu s obzirom da se u najvišim tačkama sela nalaze uređena poletilišta za paraglajdere. Selom se širi miris pokošene trave, mogu se sresti kosci kako uz pesmu odlaze ili vraćaju se sa kosidbe.

Početak jeseni u selu obeležava još jedna velika manifestacija Jesen u Zlakusi a u okviru nje sajam grnčarije (lončarijada) kada se po najpovonjnijim cenama mogu kupiti ovi poznati zlakuški grnčarski proizvodi ili probati razna jela spremana u tim posudama od strane najboljih restorana zlatiborskog kraja koji uzmu učešće u takmičarskom delu na ovoj manifestaciji. Seoski pejzaži dobijaju polako zlatnu boju, stanovnici sela ubiraju jesenje plodove po njivama i voćnjacima. To su najlepši meseci za dolazak umetnika – slikara, fotografa, kao i svih ljubitelja prirode, čistog vazduha, planinara, biciklista… To je vreme i za udaju i ženidbu, pa se često može čuti pesma, igra, veselje, trubači… S jeseni, počinju i slave na koje su svi Srbi, pa i žitelji Zlakuse, ponosni i prepoznatljivi u svetu. Tu su i tradicionalni poslovi oko proizvodnje poznate užičke pršute, slanine, čvaraka i suvog mesa kao i još zanimnjivije pečenje rakije što se posebno obeležava u svakoj kući.

Zimi, pod velikim snegom, selo izgleda bajkovito, nestvarno, čisto belo… Seoski putevi su puni dece koji žure sa sankama uzbrdo a još brže se spuštaju nizbrdo uz vrisku, žagor i neskriveno zadovoljstvo i radost izazvano uživanjem na snegu. Doček Nove godine u selu je takođe sve popularniji i selo je puno gostiju. Posebno lepo je na Badnji dan kada se od rane zore čuju odjeci sekira po šumama jer tada svaki domaćin seče Badnjak za svoju kuću, kada se svaki osečeni Badnjak obeleži tradicinalno nekim pucnjom ili njegovo donošenje u kuću, što je sastavni deo folklora. A na Božić, može se provozati kroz selo na zapregama koje vuku konji, uz trubače i pesmu. U Terzića avliji se tradicionalno pred Srpsku Novu godinu održava i prelo. Lepo je posmatrati i decu koja se takmiče u pravljenju najvećeg Sneška, što je zadnjih godina takođe postalo tradicionalno.

Zato treba doći u Zlakusi u sva četiri godišnja doba!

. . .

VIDEO SEKCIJA

Veljko Ostojić – Terzića avlija
Terzića avlija
Paraglajding – Zlakusa
Veljko Ostojić – Terzića avlija
Paraglajding – Zlakusa
Zlakuška grnčarija
Zlakusa u pesmi i igri
Zlakusa – Sasvim prirodno

 

Zlakusa
Grnčarstvo i dalje opstaje
Potpećka pećina
KUD Sevojno