Prvi folklorni kamp „Raspevana avlija 2018“

U okviru programa namenjenim aktivnostima mladih sa teritorije Grada Užica, Etno park „Terzića avlija“ i Sektor za ruralni turizam i stare zanate Etno udruženja „Zavičaj“ organizuju prvi omladinski folklorni kamp sa seminarom iz oblasti folklora a sa ciljem podizanja kvaliteta programa folklornih ansambala sa teritorije Grada Užica i promocije seoskog turizma u selima Zlakusa i Potpeće.

Tokom folklornog kampa, od 9. do 12. avgusta 2018. godine učesnici kampa sa teritorije Grada Užica, članovi četiri folklorna ansambla (KUD-a „Sevojno“, KUD-a „Prvi partizan“, Etno udruženja „Zavičaj“ i Udruženja „Era“) imaće mogućnost učešća na seminaru iz oblasti „Šumadija i Pomoravlje“, radionicama na temu „Pesme, natpjevi i igre sa severa i srednje Crne Gore“, tradicionalnog narodnog pevanja iz užičkog kraja, radionicama za izradu narodne nošnje i tradicionalnih nakita od perlica, starog grnčarskog zanata… Zahvaljujući podršci Etno parka „Terzića avlija“ i Grada Užica, učešće na seminaru i radionicama za članove KUD-a sa teritorije Grada Užica je besplatno i prilika da se igrači navedenih ansambala prvi put uključe u edukaciju i stručno usavršavanje u oblasti folklora, s obzirom da se seminar ove vrste po prvi put organizuje u užičkom kraju. Pored članova lokalnih folklornih ansambala, u radu prvog folklornog kampa uzeće i članovi folklornih ansambala iz drugih krajeva Srbije i regiona (Crne Gore).

Prvi-folklorni-kamp-RASPEVANA-AVLIJA

Predavač na seminaru na temu pesama i igara Šumadije i Pomoravlja je Branko Mastilović a po zapisima jednog od najpoznatijih srpskih koreografa Dese Đorđević. Seminar se održava uz tehničku podršku Udruženja „Kastrum“ iz Beograda.

Pored radnog dela tokom folklornog kampa učesnici kampa posetiće međunarodnu koloniju umetničke keramike „ZLAKUSA 2018“ koja se održava u Zlakusi u periodu od 8. do 18. avgusta 2018. godine, kao i spomenik prirode Potpećka pećina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *