Прва фићијада „ФИЋОМ КРОЗ СЕЛО“

ficijada u zlakusi 2020

У оквиру пројекта „МЛАДИ ЗА СЕЛО“ које је подржао Град Ужице кроз програме за младе, у организацији Етно удружења „Завичај“ и Етно парка „Терзића авлија“ а у сарадњи са неформалном групом власника популарне „фиће“ из Ужица одржана је прва фићијада под називом „ФИЋОМ КРОЗ СЕЛО“.

Ова манифестација одржана је са циљем популаризације и промоције села у околини Ужица и самог Града Ужица. На првој фићијади учествовало је укупно 31 возило марке „ЗАСТАВА 750“ и један „фићин комби“.

Колона учесника фићијаде кретала се од Злакусе преко Потпећа, Крваваца и Поточања до Ужица, где је одржана изложба заставних возила, на главној улици испод Трга Партизана, на месту где су се у другој половини XIX века редовно паркирали тада постојећи аутомобили на којима су доминирале управо фиће као наше прво национално возило. Након једночасовне изложбе колона „фића“ је наставила даље, преко Волујца, до Кадињаче где су учесници манифестације обишли спомен комплекс. Колона се потом, преко Ужица и Севојна, вратила до полазне тачке, Етно парка „Терзића авлија“ где је одржана друга изложба ових популарних аутомобила.

Учесници прве фићијаде били су из Сарајева, Зајечара, Руме, Љига, Горњег Милановца, Ћуприје, Шапца, Крагујевца, Ваљева, Лознице, Краљева, Чачка, Обреновца, Пожеге, Ужица, Злакусе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *