Prva fićijada „FIĆOM KROZ SELO“

ficijada u zlakusi 2020

U okviru projekta „MLADI ZA SELO“ koje je podržao Grad Užice kroz programe za mlade, u organizaciji Etno udruženja „Zavičaj“ i Etno parka „Terzića avlija“ a u saradnji sa neformalnom grupom vlasnika popularne „fiće“ iz Užica održana je prva fićijada pod nazivom „FIĆOM KROZ SELO“.

Ova manifestacija održana je sa ciljem popularizacije i promocije sela u okolini Užica i samog Grada Užica. Na prvoj fićijadi učestvovalo je ukupno 31 vozilo marke „ZASTAVA 750“ i jedan „fićin kombi“.

Kolona učesnika fićijade kretala se od Zlakuse preko Potpeća, Krvavaca i Potočanja do Užica, gde je održana izložba zastavnih vozila, na glavnoj ulici ispod Trga Partizana, na mestu gde su se u drugoj polovini XIX veka redovno parkirali tada postojeći automobili na kojima su dominirale upravo fiće kao naše prvo nacionalno vozilo. Nakon jednočasovne izložbe kolona „fića“ je nastavila dalje, preko Volujca, do Kadinjače gde su učesnici manifestacije obišli spomen kompleks. Kolona se potom, preko Užica i Sevojna, vratila do polazne tačke, Etno parka „Terzića avlija“ gde je održana druga izložba ovih popularnih automobila.

Učesnici prve fićijade bili su iz Sarajeva, Zaječara, Rume, Ljiga, Gornjeg Milanovca, Ćuprije, Šapca, Kragujevca, Valjeva, Loznice, Kraljeva, Čačka, Obrenovca, Požege, Užica, Zlakuse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *