PREDSTAVLJANJE KNJIGE „TRAGOM PROŠLOSTI“

U subotu, 24. oktobra 2020. godine na letnjoj pozornici Etno parka „Terzića avlija“ predstavljena je knjiga „Tragom prošlosti“, autora Dušana Drndarevića, dobitnika ovogodišnje nagrade Grada Užica.

Knjiga „Tragom prošlosti“ proistekla je iz maturskog rada za koji je autor dobio nagradu „Mile Čarapić“ od strane Istorijskog arhiva Grada Užica. Knjiga se sastoji iz četiri poglavlja.

U prvom poglavlju „UŽIČANI U VIHORU RATA“ opisani su pokreti i najveće bitke i okršaji užičkih pukova tokom ratova 1912-1918. godine.

U drugom poglavlju „I OVAJ KAMEN ZEMLJE SRBIJE“ autor podseća na sva mesta širom Balkana, Evrope, Azije i severne Afrike na kojima se nalaze srpska vojnička groblja i rasuti, često zaboravljeni, uništeni i zarasli srpski vojnički grobovi.

Treće poglavlje „VEČITI BELEG“ je zapravo nastao iz istraživačkog i terenskog rada autora, duž 100 i više kilometara grebena Solunskog fronta, isto toliko tragom Kolubarske bitke i drugih poprišta užičke vojske u pomenutom periodu, kao i na 32 istražena groblja u devet sela. U tom poglavnju nalaze se spiskovi i fotografije spomen belega stradalih tokom oba balkanska i Velikog rata iz Zlakuse, Rupeljeva, Rogu, Uzića, Drežnika, Potpeća, Krvavaca, Potočanja, Gorjani.

U četvrtom poglavlju koje nosi naziv „HODOČAŠĆE“ prikazan je dao dnevika autora koji je vodio tokom istraživanja, sa težište na prepešačenih 100 kilometara od Đevđelije do Bitolja, preko planina Kožuf, Kozjak, Soko, Nidže, sve do Kajmakčalana, kao i tragom Kolubarske bitke i  Druge armije u istočnoj Srbiji, na Staroj planini.

Izdavač knjige je biblioteka Etno parka „Terzića avlija“. Izdavanje knjige pomogli su Grad Užice i Opština Čajetina. Tiraž knjige je 500 komada. Knjiga se može kupiti u biblioteci Etno parka „Terzića avlija“ ili poručiti pouzećem preko e-maila: terzicaavlia@gmail.com.

Na predstavljnju knjige, pored autora, govorili su Aleksa Zarev, receznet profesor dr Ilija Misailović, dr Boban Milojković. U umetničkom programu tokom promocije knjige nastupili su članovi omladinskog folklornog ansambla Etno udruženja „Zavičaj“ i vokalni solista Aleksa Zarev u pratnji Gorana Bankovića na harmonici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *