ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ „ТРАГОМ ПРОШЛОСТИ“

У суботу, 24. октобра 2020. године на летњој позорници Етно парка „Терзића авлија“ представљена је књига „Трагом прошлости“, аутора Душана Дрндаревића, добитника овогодишње награде Града Ужица.

Књига „Трагом прошлости“ проистекла је из матурског рада за који је аутор добио награду „Миле Чарапић“ од стране Историјског архива Града Ужица. Књига се састоји из четири поглавља.

У првом поглављу „УЖИЧАНИ У ВИХОРУ РАТА“ описани су покрети и највеће битке и окршаји ужичких пукова током ратова 1912-1918. године.

У другом поглављу „И ОВАЈ КАМЕН ЗЕМЉЕ СРБИЈЕ“ аутор подсећа на сва места широм Балкана, Европе, Азије и северне Африке на којима се налазе српска војничка гробља и расути, често заборављени, уништени и зарасли српски војнички гробови.

Треће поглавље „ВЕЧИТИ БЕЛЕГ“ је заправо настао из истраживачког и теренског рада аутора, дуж 100 и више километара гребена Солунског фронта, исто толико трагом Колубарске битке и других попришта ужичке војске у поменутом периоду, као и на 32 истражена гробља у девет села. У том поглавњу налазе се спискови и фотографије спомен белега страдалих током оба балканска и Великог рата из Злакусе, Рупељева, Рогу, Узића, Дрежника, Потпећа, Крваваца, Поточања, Горјани.

У четвртом поглављу које носи назив „ХОДОЧАШЋЕ“ приказан је дао дневика аутора који је водио током истраживања, са тежиште на препешачених 100 километара од Ђевђелије до Битоља, преко планина Кожуф, Козјак, Соко, Ниџе, све до Кајмакчалана, као и трагом Колубарске битке и  Друге армије у источној Србији, на Старој планини.

Издавач књиге је библиотека Етно парка „Терзића авлија“. Издавање књиге помогли су Град Ужице и Општина Чајетина. Тираж књиге је 500 комада. Књига се може купити у библиотеци Етно парка „Терзића авлија“ или поручити поузећем преко е-маила: terzicaavlia@gmail.com.

На представљњу књиге, поред аутора, говорили су Алекса Зарев, рецезнет професор др Илија Мисаиловић, др Бобан Милојковић. У уметничком програму током промоције књиге наступили су чланови омладинског фолклорног ансамбла Етно удружења „Завичај“ и вокални солиста Алекса Зарев у пратњи Горана Банковића на хармоници.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *