Омладински ансамбл Етно удружења „Завичај“ на гостовању у Берлину

Ужичко коло испред Бундестага у извођењу КУД-а из Злакусе

Још док се омладински фолклорни ансамбал Етно удружења „Завичај“ из Злакусе налазио на првомајској турнеји у Берлину, у гостима код чланова Српско Немачке Заједнице „Младост“, интернетом је почео да кружи снимак Ужичког кола испред Бундестага који су чланови „Завичаја“ спонтано одиграли уз музику емитовану са мобилног телефона.

Ужичко коло испред немачког савезног парламента било је најава концерта Етно удружења „Завичај“ који је одржан 1. маја у Берлину, на традиционалној српској прослави Међународног празника рада, која је претхдоне две године изостала због короне. Чланови „Завичаја“ приликом овог пропутовања кроз средњу и западну Европу, посетили су и Будимпешту, Карлове Вари, Дрезден и Праг.

– „Чланови нашег фолклорног ансамбла извели су са домаћинима занимљив и разноврстан културно-уметнички програм који је нашим земљацима улепшао викенд на традиционалном окупљању, дружењу и пикнику. Овај наступ био је најављен пре две године и требало је да се деси за Први мај 2020. године али због светске пандемије која је тада кренула морао је бити отказан, па су наши домаћини чекали пуне две године да се поново створе услови за ову врсту окупљања и прославе. Највећа вредност овог гостовања је заправо дружење младих из дијаспоре са вршњацима које је трајало читавих пет дана и свима пријало. Домаћини су се потрудили максимално да боравак нашим члановима у Берлину остане незабораван, да упознају и виде доста тога занимљивог у немачкој престоници.

Наш ансамбал је имао среће да путује доста претходних петнаест година и да наступа на бројним фестивалима у Риму, Паризу, Удинама, широм Грчке, Пољске, Мађарске, Бугарске, Турске, Хрватске, Словеније, Македоније, Црној Горе, БиХ али најдража су управо гостовања код наших људи у расејању и дружење са њима, тако да ће ово гостовање у Берлину остати за сећање за цео живот као што су била и гостовања код наших земљака у Јоханезбургу, Москви, Истри. Тешко се може описати речима како се у таквим ситуацијама, за само неколико дана боравка у породицама домаћина, наши играчи и домаћини зближе  и како им тешко пада моменат растанка када се мора кренути назад за Србију. По правилу, те везе и  познаства су основ за дружења и посећивања дуги низ година касније, што је и случај са нашим пријатељима из Немачке са којима смо се први пут упознали и дружили у Берлину пре три године на пропутовању ка Пољској, на један од фестивала. Исте те, 2019. године, успели смо да их угостимо код нас у Злакуси. Овом приликом хтео бих и на овај начин још једном да захвалим на великом гостопримству које су указали нашој деци током боравка за провомајске празнике код њих јер су се сви наши чланови вратили у Ужице, у своје породице, са пуно позитивних утисака.

Што се тиче Ужичког кола испред Бундестага, на неки начин у традицији нам је да на својим гостовањима одиграмо и прикажемо Ужичко коло на разним местима, па се на Интернету може наћи наше коло испред чувеног МГУ у Москви, на платоу испред Ајфеловог торња у Паризу, у Јужноафричкој Републици, са нашим трубачима на плажи у Умагу, у центру Пуле, Ровиња итд. Већ више од петнаест година на разне начине представљамо наш крај, нашу земљу, широм света, па и на овај –  кроз коло које асоцира на наш Град“ – Саша Дрндаревић, један од оснивача Етно удружења „Завичај“ и члан УО овог Удружења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *