ОДРЖАН ЕКО ВИКЕНД У ЗЛАКУСИ

Последњег викенда у месецу мају локални волонтери су извели једну од традиционалних акција еколошког уређења уласка у село а пред почетак предстојеће летње туристичке сезоне. У истој учествовали су активисти групе грађана Злакуса за младе, затим чланице Удружења жена Злакушанке, чланови Етно удружења „Завичај“ и деца школског узраста.

Током дводневног добровољног рада замењена је земља у 60 грнчарских лонаца који украшавају мост не Ђетињи, замењени оштећени лонци, посађено цвеће у исте, посађено цвеће око „споменика лонца“ на уласку у село и поправљен кров настрешице споменичког лонца. Волонтери су покосили простор у спомен парку „Вешала“, прилазни део пута од подвожњака до моста, као и очистили део пута испред подвожњака од нанетог шљунка нанетог током скорашњег невремена. Исти простор је очишћен од отпада који несавесни пролазници магистралним путем Београд-Златибор констатно избацују из својих аутомобила пролазећи поред Злакусе.

Организовани ЕКО ВИКЕНД је једна од првих активности у оквиру пројекта „ЈЕДАН ЦВЕТ МЕЊА СВЕТ“ који спроводи неформална група МЛАДИ ЗА СЕЛО. Предстоје следеће две активности: БИО ВИКЕНД и АГРО ВИКЕНД. Кроз БИО ВИКЕНД биће укључена деца школског узраста у више сеоских средина (Злакуси, Стапарима и Чаковини) у сарадњи са матичним школама у Ужицу и Севојну. Деца ће имати прилику да прате занимљива предавања и учествују у радионицама, између осталог и на креирању „хотела за пчеле“. Кроз АГРО ВИКЕНД, намењен како деци тако и младима који су се определили за останак на селу и бављењем пољопривредом и воћарством, одржаће се обуке за калмељење воћки са циљем очувања старих сорти.

Програм се реализује у оквиру петогодишњег пројекта „Заједно за животну средину“ који спроводе Београдска отворена школа (BOŠ) иАмеричка агенција за међународни развој(USAID) у сарадњи саМладим истраживачима Србије(MIS), Међународном унијом за заштиту природе(IUCN), удружењем ENECA, међународном организацијом The Nature Conservancy (TNC) и Америчком привредном комором у Србији  (AmCham).

Поред подршке наведеног програма, део цвећа за уређење улазног дела у Злакусу обезбедило је и Удружење жена Злакушанке уз подршку Града Ужица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *