Međunarodni EKO kamp

Održava se od 2009. godine  u organizaciji Etno parka „Terzića avlija“ i Sektora za ekologiju Etno udruženja „Zavičaj“, u partnerstvu sa Volonterskim servisom Srbije i Mladim istraživačima Srbije.

Kamp okuplja studente volontere iz raznih zemalja iz celog sveta, koji sprovode razne ekološke aktivnosti u selu sa ciljem da se Zlakusa proglasi prvim čistim ekološkim selom u zlatiborskom okrugu, i šire. Održava se krajem juna, početkom jula.

Pored radnog dela eko kampa u kome studenti volonteri i mladi iz lokalne zajednice preduzimaju ekološke aktivnosti na čišćenju divljih deponija, uređenju pešačkih staza i slično, u slobodno vreme volonteri učestvuju i u branju malina na seoskim domaćinstvima, organizuju im se izleti u bogato turističko okruženje i drže časovi pesama i igara užičkog kraja. Na dan zatvranja eko kampa strani volonteri obučeni u srpske narodne nošnje izvode naučene pesme i igre pred publikom na letnjoj sceni Terzića avlije, što uvek izmami velike aplauze brojne publike.

Prvi eko kamp 2009. godine organizovan je sopstvenim sredstvima Etno parka  „Terzića avlija“ i Sektora za ruralni turizam Etno udruženja „Zavičaj“ dok su sledeće eko kampove podržali Grad Užice (2010, 2011 i 2013. godine), Ambasada SAD u Srbiji (2012. godine) i Ministarstvo finansija i privrede (2012 i 2013. godine). Prijatelji eko kampa su Fond za zaštitu životne sredine Grada Užica, TO Užica,Controlpoint Užice i „Zlatiborac“.

Zemlje učesnici međunarodnih eko kampova, do 2016. godine su:

eko-kamp-do-2016

 

 

. . .

VIDEO SEKCIJA

Volonteri eko kampa
Studenti volonteri Zlakusa 2010
Studenti volonteri u Terzića avliji