Међународни ЕКО камп

Одржава се од 2009. године  у организацији Етно парка „Терзића авлија“ и Сектора за екологију Етно удружења „Завичај“, у партнерству са Волонтерским сервисом Србије и Младим истраживачима Србије.

Камп окупља студенте волонтере из разних земаља из целог света, који спроводе разне еколошке активности у селу са циљем да се Злакуса прогласи првим чистим еколошким селом у златиборском округу, и шире. Одржава се крајем јуна, почетком јула.

Поред радног дела еко кампа у коме студенти волонтери и млади из локалне заједнице предузимају еколошке активности на чишћењу дивљих депонија, уређењу пешачких стаза и слично, у слободно време волонтери учествују и у брању малина на сеоским домаћинствима, организују им се излети у богато туристичко окружење и држе часови песама и игара ужичког краја. На дан затврања еко кампа страни волонтери обучени у српске народне ношње изводе научене песме и игре пред публиком на летњој сцени Терзића авлије, што увек измами велике аплаузе бројне публике.

Први еко камп 2009. године организован је сопственим средствима Етно парка  „Терзића авлија“ и Сектора за рурални туризам Етно удружења „Завичај“ док су следеће еко кампове подржали Град Ужице (2010, 2011 и 2013. године), Амбасада САД у Србији (2012. године) и Министарство финансија и привреде (2012 и 2013. године). Пријатељи еко кампа су Фонд за заштиту животне средине Града Ужица, ТО Ужица,Controlpoint Ужице и „Златиборац“.

Земље учесници међународних еко кампова, до 2016. године су:

eko-kamp-do-2016

 

 

. . .

ВИДЕО СЕКЦИЈА

Волонтери еко кампа
Студенти волонтери Злакуса 2010
Студенти волонтери у Терзића авлији