JEDAN CVET MENJA SVET

Neformalna grupa „MLADI ZA SELO“ realizuje svoj novi projekat „JEDAN CVET MENJA SVET“ u okviru programa podrške “Heroji u zelenoj boji” sa ciljem podizanja svesti građana o potrebi zaštite prirode, očuvanju vrsta i staništa.

Zatim očuvanja autohtonih voćarskih vrsta biljaka putem obuke u kalemljenju voćki, skretanja pažnje na ugroženost i bitnost insekata oprašivača i njihov uticaj na čitav naš biodiverzitet, kreiranja i postavljanja košnica („hotela za pčele“) sa ciljem povećanja i očuvanja broja oprašivača u lokalnoj sredini, promocije selektivnog (mozaičkog) košenja radi stvaranja uslova za opstanak i „povratak“ leptira, kao jedne vrste oprašivača i kolorita sela, uređenja ulaska u selo i sađenja medonosnih ukrasnih biljaka (cveća).

Projekat se realizuje u periodu 15. april – 30. juli 2024. godine kroz organizaciju EKO VIKENDA, BIO VIKENDA i AGRO VIKENDA. U projekat će biti uključeni volonteri iz lokalne zajednice, svi zainteresovani koji žele da ovladaju tehniku kalemljenja starih sorti voća, kao i deca školskog uzrasta u  seoskim sredinama: učenici Osnovne škole “Aleksa Dejović”-Sevojno (izdvojeno odeljenje u Zlakusi), Prve osnovne škole kralja Petar II – Užice (izdvojeno odeljenje u Staparima) i Osnovne škole “Nada Matić”- Užice (izdvojeno odeljenje Čakovina).

Program se realizuje u okviru petogodišnjeg projekta „Zajedno za životnu sredinu“ koji provode Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije (MIS),  Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN),  udruženjem ENECA, međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC)  i  Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *