Muzejski deo

MUZEJSKI DEO ETNO PARKA 

Najstarija kuća je sagrađena 1907. godine, od nepečene cigle i pokrivena je biber crepom – u njoj je apartman uređen u etno stilu, sa zanimnjivom brezovom sobom u kojoj je boravila i književnica iz Sidneja, daleke Australije (Vasiljka Marić) i čak napisala pesmu o brezovoj sobi i Terzića avliji a u jednom svom romanu i opisala sam taj boravak.

Druga kuća, takođe, sa krovom na četiri vode, nešto je novijeg datuma i rađena od pečene cigle – građena je 1925. godine i u njoj je radila prva seoska škola, pred i za vreme 2. svetskog rata (1939-1946.). Danas u tom objektu je muzej sa bogatom postavkom eksponata počev od doba Rimskog carstva, preko vremena turske vladavine, Kneževine i Kraljevine Srbije, balkanskih i 1. svetskog rata, Kraljevine Jugoslavije, 2. svetskog rata … sve do poslednje Jugoslavije.

U Terzića avliji je u jednoj brvnari smeštena i postavka stare škole, učionice sa klupama skamijama, iz vremena 2. svetskog rata.

Od ostalih objekata, sadržaja i prostora u sklopu muzejskog dela su mlekar sa opremom i posuđem za preradu mleka u mlečne proizvode, tkačnica sa razbojem i ostalom opremom za preradu vune i izložbom fotografija narodnh nošnji užičkog kraja, vajat sa krevetima sa slamaricama, postavka grnčarske radionice sa stalnom postavkom na temu «TRI VEKA GRNČARIJE U ZLAKUSI» autora etnologa Nevene Pantić.

Pored stalnih postavki, mesečno se u muzejskom delu smenjuju i zanimnjive periodične tematske postavke iz bogate zbirke etno parka kao i ostalih pojedinaca i organizacija. Najzanimljivije od njih su bile izložbe automobila oltajmera, filatelistička izložba poštanskih maraka Srbije od prve marke iz Kneževine Srbije do danas, izložba fotografija iz monografije «NARODNE NOŠNJE SRBA» autora etnologa Ivana Terzića , izložba radova fotografske kolonije održane u Terzića avliji povodom Svetskog Dana turizma 2010, izložba radova likovne kolonije «OSLIKAJ LONAC» …

Link za pregled muzejskog dela