Музејски део

МУЗЕЈСКИ ДЕО ЕТНО ПАРКА 

Најстарија кућа је саграђена 1907. године, од непечене цигле и покривена је бибер црепом – у њој је апартман уређен у етно стилу, са занимњивом брезовом собом у којој је боравила и књижевница из Сиднеја, далеке Аустралије (Васиљка Марић) и чак написала песму о брезовој соби и Терзића авлији а у једном свом роману и описала сам тај боравак.

Друга кућа, такође, са кровом на четири воде, нешто је новијег датума и рађена од печене цигле – грађена је 1925. године и у њој је радила прва сеоска школа, пред и за време 2. светског рата (1939-1946.). Данас у том објекту је музеј са богатом поставком експоната почев од доба Римског царства, преко времена турске владавине, Кнежевине и Краљевине Србије, балканских и 1. светског рата, Краљевине Југославије, 2. светског рата … све до последње Југославије.

У Терзића авлији је у једној брвнари смештена и поставка старе школе, учионице са клупама скамијама, из времена 2. светског рата.

Oд осталих објеката, садржаја и простора у склопу музејског дела су млекар са опремом и посуђем за прераду млека у млечне производе, ткачница са разбојем и осталом опремом за прераду вуне и изложбом фотографија народнх ношњи ужичког краја, вајат са креветима са сламарицама, поставка грнчарске радионице са сталном поставком на тему «ТРИ ВЕКА ГРНЧАРИЈЕ У ЗЛАКУСИ» аутора етнолога Невене Пантић.

Поред сталних поставки, месечно се у музејском делу смењују и занимњиве периодичне тематске поставке из богате збирке етно парка као и осталих појединаца и организација. Најзанимљивије од њих су биле изложбе аутомобила олтајмера, филателистичка изложба поштанских марака Србије од прве марке из Кнежевине Србије до данас, изложба фотографија из монографије «НАРОДНЕ НОШЊЕ СРБА» аутора етнолога Ивана Терзића , изложба радова фотографске колоније одржане у Терзића авлији поводом Светског Дана туризма 2010, изложба радова ликовне колоније «ОСЛИКАЈ ЛОНАЦ» …

Линк за преглед музејског дела