Druga fićijada „Fićom kroz selo“

Poklon građanima Užica i Gradu Užica povodom Dana Grada

U organizaciji Etno udruženja „Zavičaj“, Etno parka „Terzića avlija“ i fićista Užica, održana je druga fićijada pod nazivom „Fićom kroz selo“. Cilj manifestacije je da se mladima iz Grada Užica dočara duh starih vremena kada su užičkim ulicama krstarile i bile parkirane popularne fiće a starijim građanima oživi sećanje na neko prethodno vreme kada je skoro svaka porodica imal u vlasništvu ovo nacionalno vozilo marka „Zastava 750“.

Sa druge strane svim učesnicima manifestacije koji su u nedelju, 3. oktobra pristigli na fićijadu, vožnjom kroz užička i zlatiborska sela promovisana je lepota ovih sela u koja ne bi inače imali priliku da dođu pa se na taj način promoviše seoski turizam našeg kraja. Ove godine izabran je termin kojim su organizatori želeli dati doprinos i obeležavanju predstojećeg Dana Grada, tim pre što je manifestacija podržana i od strane Grada kroz programe namenjene mladima jer sve je veći broj mladih sa teritorije Grada Užica koji imaju u vlasništvu ovaj popularni auto.

Od pedeset prijavljenih učesnika fićijade trinaest je bilo iz Grada Užica, od kojih su više od pola upravo mladi. Raduje činjenica da i od ostalih učesnika koji su pristigli na manifestaciju veliki broj je bio mladih što je doprinelo upoznavanju istih sa domaćinima, razmeni iskustava i planiranja zajedničkih nastupa na budućim manifestacija sličnog karaktera u drugim mestima Srbije. Najmlađi učesnik na manifestaciji, kao vozač i vlasnik fiće, bio je Stevan Glišević iz Prijepolja koji je rođen 2002. godine a najstariji je bio užičanin Desimir Penezić, rođen 1937. godine.

Skup učesnika je bio u Terzića avliji u Zlakusi a potom su učesnici u koloni krenuli preko sela Potpeće, Krvavci, Potočanje i Sevojna do Užica gde je priređena jednočasvna izložba zastavinih vozila na Gradskom trgu. Potom su učesnici preko Bele Zemlje stigli na Zlatibor gde je takođe održana jednoipočasovna izložba na parkingu pored jezera. Kolona automobila sa Zlatibora stigla je preko zlatiborskih i užičkih sela: Rudine, Rožanstvo, Kriva Reka, Skržuti, Zbojštica, Košuta, Potočanje, Krvavci, Potpeće.

Na zatvaranju fićijade organizatori su dodelili svim učesnicima fićijade zahvalnice kao i nagrade za nekoliko kategorija kao što su najmlađi učesnik, najstariji učesnik, najstariji model Zastave 750, najoriginalniji model, najopremljeniji. Takođe, nagrada je dodeljena za vlasnika fiće koji je prevalio najduži put da bi stigao na fićijadu u Zlakusu a to je bio Neđo Mandić, poreklom iz Šipova, koji je nekoliko decenija na radu u Austriji i koji je sa svojom fićom-kabriletom doputovao pravo iz Austrije.

Pored užičkih fićista, na ovogodišnjem skupu učestvovali su vlasnici fića iz: Požege, Kosjerića, Čačka, Prijepolja, Beograda, Lajkovca, Ćelija, Valjeva, Kragujevca, Rače Kragujavačke, Aranđelovca, Topole, Paraćina, Ćuprije, Smederva, Kovina, Krupnja, Zaječara, Sombora, Vlasotinaca a od gostiju iz bivših jugoslovenskih republika bili su fićisti iz Sarajeva, Zenice i Visokog, kao i pomenitu gosti iz rasejanja, iz Austrije.

Ovogodišnja fićajada je imala i prateći sadržaj. U Terzića avliji je priređena izložba fotografija Dušana Drndarevića, jednog od mlađih fićista iz Užica, sa njegovom crvenom fićom  koja je ovog leta za deset dana napravila kružnu turu delom Balkanskog poluostrva u dužini od 3200 kilometara. Dušan je sa jednom od svojih fića preko Zlatibora i Pešterske visoravni otputovao preko Rožaja, Berana, Andrijavice, Komova, Kolašina, Podgorice, Rijeke Crnojevića, Virpazara, Sutomora, Bara.. pa dalje preko Albanije (Skadra, Leća, Drača, Elbasana) do Ohridskog jezera a zatim nazad, preko Prespanskog jezera, Resena, Bitolja, Prilepa, Velesa, Starog Nagoričana, Prohora Pčinjskog, preko jugoistočne Srbije i topličkog kraja do Zlakuse. Nakon par dana krenuo je istom fićom preko Prijepolja, Pljevalja, Durmitora, Pivske planine, Plužina, Nikšića i Trebinja do Dalmacije. Nakon proputovanja kroz Dalmaciju (Dubrovnik, Pelješac, Korčula, Makarska, Omiš, Split, Trogir) preko Hercegovine (Mostar, Nevesinje, Gacko) vratio se za Zlakusu. Ovo je bila prva tura u sklopu projekta, koja s proleća nastavlja i koja treba da rezultira njegovom drugom putopisnom knjigom, fotomonografijom „Fićom preko Balkana“.

Ovde možete pogledati i celu galeriju fotografija sa druge fićijade – GALERIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *