Друга фићијада „Фићом кроз село“

Поклон грађанима Ужица и Граду Ужица поводом Дана Града

У организацији Етно удружења „Завичај“, Етно парка „Терзића авлија“ и фићиста Ужица, одржана је друга фићијада под називом „Фићом кроз село“. Циљ манифестације је да се младима из Града Ужица дочара дух старих времена када су ужичким улицама крстариле и биле паркиране популарне фиће а старијим грађанима оживи сећање на неко претходно време када је скоро свака породица имал у власништву ово национално возило марка „Застава 750“.

Са друге стране свим учесницима манифестације који су у недељу, 3. октобра пристигли на фићијаду, вожњом кроз ужичка и златиборска села промовисана је лепота ових села у која не би иначе имали прилику да дођу па се на тај начин промовише сеоски туризам нашег краја. Ове године изабран је термин којим су организатори желели дати допринос и обележавању предстојећег Дана Града, тим пре што је манифестација подржана и од стране Града кроз програме намењене младима јер све је већи број младих са територије Града Ужица који имају у власништву овај популарни ауто.

Од педесет пријављених учесника фићијаде тринаест је било из Града Ужица, од којих су више од пола управо млади. Радује чињеница да и од осталих учесника који су пристигли на манифестацију велики број је био младих што је допринело упознавању истих са домаћинима, размени искустава и планирања заједничких наступа на будућим манифестација сличног карактера у другим местима Србије. Најмлађи учесник на манифестацији, као возач и власник фиће, био је Стеван Глишевић из Пријепоља који је рођен 2002. године а најстарији је био ужичанин Десимир Пенезић, рођен 1937. године.

Скуп учесника је био у Терзића авлији у Злакуси а потом су учесници у колони кренули преко села Потпеће, Крвавци, Поточање и Севојна до Ужица где је приређена једночасвна изложба заставиних возила на Градском тргу. Потом су учесници преко Беле Земље стигли на Златибор где је такође одржана једноипочасовна изложба на паркингу поред језера. Колона аутомобила са Златибора стигла је преко златиборских и ужичких села: Рудине, Рожанство, Крива Река, Скржути, Збојштица, Кошута, Поточање, Крвавци, Потпеће.

На затварању фићијаде организатори су доделили свим учесницима фићијаде захвалнице као и награде за неколико категорија као што су најмлађи учесник, најстарији учесник, најстарији модел Заставе 750, најоригиналнији модел, најопремљенији. Такође, награда је додељена за власника фиће који је превалио најдужи пут да би стигао на фићијаду у Злакусу а то је био Неђо Мандић, пореклом из Шипова, који jе неколико деценија на раду у Аустрији и који је са својом фићом-кабрилетом допутовао право из Аустрије.

Поред ужичких фићиста, на овогодишњем скупу учествовали су власници фића из: Пожеге, Косјерића, Чачка, Пријепоља, Београда, Лајковца, Ћелија, Ваљева, Крагујевца, Раче Крагујавачке, Аранђеловца, Тополе, Параћина, Ћуприје, Смедерва, Ковина, Крупња, Зајечара, Сомбора, Власотинаца а од гостију из бивших југословенских република били су фићисти из Сарајева, Зенице и Високог, као и помениту гости из расејања, из Аустрије.

Овогодишња фићајада је имала и пратећи садржај. У Терзића авлији је приређена изложба фотографија Душана Дрндаревића, једног од млађих фићиста из Ужица, са његовом црвеном фићом  која је овог лета за десет дана направила кружну туру делом Балканског полуострва у дужини од 3200 километара. Душан је са једном од својих фића преко Златибора и Пештерске висоравни отпутовао преко Рожаја, Берана, Андријавице, Комова, Колашина, Подгорице, Ријеке Црнојевића, Вирпазара, Сутомора, Бара.. па даље преко Албаније (Скадра, Лећа, Драча, Елбасана) до Охридског језера а затим назад, преко Преспанског језера, Ресена, Битоља, Прилепа, Велеса, Старог Нагоричана, Прохора Пчињског, преко југоисточне Србије и топличког краја до Злакусе. Након пар дана кренуо је истом фићом преко Пријепоља, Пљеваља, Дурмитора, Пивске планине, Плужина, Никшића и Требиња до Далмације. Након пропутовања кроз Далмацију (Дубровник, Пељешац, Корчула, Макарска, Омиш, Сплит, Трогир) преко Херцеговине (Мостар, Невесиње, Гацко) вратио се за Злакусу. Ово је била прва тура у склопу пројекта, која с пролећа наставља и која треба да резултира његовом другом путописном књигом, фотомонографијом „Фићом преко Балкана“.

Овде можете погледати и целу галерију фотографија са друге фићијаде – ГАЛЕРИЈА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *