9. мeђународни еко камп „ЗЛАКУСА 2019“ 28. јуни – 8 . јули 2019. године

Етно удружење „Завичај“ и Етно парк „Терзића авлија“ у партнерству са Младим истраживачима Србије и Волонтерским сервисом Србије, као и волонтерима из локалне заједнице из Уније ужичких средњошколаца, организује Девети међународни еко камп „ЗЛАКУСА 2019“, уз подршку Града Ужица и Амбасаде УСА у Београду.

Међународни еко кампови у Злакуси одржавају се од 2009. године на основу идеје и иницијативе Етно парка „Терзића авлије“ са циљем буђења еколошке свести локалног становништва и волонтерског духа младих, уз помоћ волонтера из целог света. Активности еко кампа поклапају се са визијом Савета за развој села Злакусе, којом се жели село пргогласити првим еколошки чистим туристичким селом у Србији и балканском престоницом грнчарског заната.

Током претходно одржаних међународних еко кампова очишћене су бројне дивље депоније дуж локалних водених токова у селу, који се уливају у реку Ђетињу а поред којих пролазе маркиране пешачке стазе. У просеку, током једног еко кампа, из амбиса локалних потока извлачило се и до 800 врећа смећа, запремине 70 литара и до два трактора крупног отпада а исто се све депортовало на Регионалну депонију Дубоко. Кроз кампове прошло је око 90 страних волонтера из Кореје, Јапана, Финске, Шведске, Турске, Шпаније, Италије, Француске, Немачке, Белгије, Чешке, Словачке, Пољске, Македоније, Грчке, Хрватске, Бугарске, Русије…

Овогодишњи међународни еко камп одржава се од 28. јуна до 8. јула 2019. године и на њему ће учествовати волонтери из Мексика, Данске, Турске, Немачке и Србије. Током кампа волонтери ће уређивати улаз у село, крчити локацију на којој се планира постављање катуна за волонтере за будуће еко кампове, крчити прилаз споменику на Градини и обнављати маркације дуж 60км маркираних пешачких стаза, са којим се село Злакуса припрема за одржавање републичког кола трекинг лиге у 2020. Години. По први пут, међу локалним партнерима, укључиће се Унија ужичких средњошколаца са својим волонтерима, поред већ устаљених волонтера из Злакусе, Ужице, чланова Етно удружења „Завичај“ и домаћих волонтера из других крајева Србије. Такође, волонтери ће пружити техничку  подршку организацији 14. Сабора изворног стваралаштва матице и дијаспоре „Злакуса у песми и игри“ који се одржава 7. јула 2019. године.

У слободно време за волонтере су предвиђени излети у богато туристичко окружење, посета разним културно-историјским споменицима у ужичком и златиборском крају, радионице грнчарског заната и израде народних ношњи, као организовање учења песама и игара из ужичког краја, вечери националне кухиње, брање малина на сеоским имањима…

Еко камп је подржан од стране Града Ужица у оквиру подршке програмима намењеним младима а од стране Амбсаде УСА у Београду у оквиру пројекта „Млади су будућност 2“ који реализују Етно парк „Терзића авлија“ и Етно удружење „Завичај“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *