8. Међународни еко камп „Злакуса 2016“

Осми међународни еко камп „Злакуса 2016“ одржан је од 20. до 30. августа 2016. године. За разлику од претходних еко кампова на којима су учествовали студенти волонтери, старији од 18 година, из различитих држава света, овогодишњи учесници били су деца узраста основаца из градића Мојсијев, са севера Румуније. У оквиру кампа угошћено је десет ученика и пет наставника из Румуније.

Циљ еко кампа је успостављање везе између новоосноване Градске општине Севојно и овог града из Румуније а на иницијативу ученика Основне школе „Алекса Дејовић“ (иначе чланова Етно удружења „Завичај“ – Јелене Вагурић и Душана Дрндаревића, ученика осмог разреда). Поред ученика ове школе на еко кампу су учествовали и ученици Основне школе „Слободан Секулић“ из Крчагова. Ученици из Севојна и Крчагова, са својим вршњацима из Румуније, направили су контакте током једног од претходних заједничких пројеката под руководством наставнице физике Јелена Радовановић, тако да је један упешан пројект преточен у нови, чиме је постигнута одрживост претходног и створени услови за даљу сарадњу између Севојна у Србији и Мојсијева у Румунији. За очекивати је сарадњу и на разним другим пољима (култура, просвета, спорт …) у будућности, између ова два места, која би требалао да преузму локалне самоуправе, што је идеја наставника математике, Саше Дрндаревић, који је започету сарадњу деце уврстио у већ постојећи и традиционални еко камп, чији је он идејни покретач. На тај начин, ученици из Србије и Румуније имали су прилику и да се лично упознају, друже и размене разна искуства и представе једни другима културу и традицију свог народа.

dsc_0828-1024x683

Поред активности које су већ препознатљиве за еко камп у Злакуси (рад на уклањању дивљих депонија из природе) учесници овогодишњег еко кампа су уредили, односно, офарбали школски летњи амфитеатар у кругу Основне школе „Алекса Дејовић“ у Севојну. Том приликом ученици и наставници су дочекани од стране директора и наставника школе. Гости су имали прилику да обиђу школу у Севојну. Пријем за наставнике из Румуније, са организаторима еко кампа, је приређен и у Градској општини Севојно, која је финансијски подржала део активности током еко кампа и обезбедила део путних трошкова за одлазак наших учесника еко кампа у узвратну посету у Румунију (првенствено ученика, као и представника школе и општине Севојно). За госте из Румуније организовани су излети у богато туристичко окружење попут: Терзића авлије, грнчарског домаћинства Лазић у Злакуси, Потпећке пећине, Народног музеја у Ужицу, Старе хидроцентрале, Јокановића куће, Старог града, Цркве брвнаре Св. Марко, Кадињаче, Стопића пећине, Музеја Старо село у Сирогојну, водопада у Гостиљу, Златибора, Мокре горе, Дрвенграда, Шарганске осмице …

Део средствава за реализацију еко кампа су обезбеђена кроз програме подршке младима Градксе општине Севојно јер су учесници еко кампа и раземене ученици школе у Севојну. Део активности еко кампа подржан је и од стране Амбасаде УСА у Србији кроз пројекат „Млади су будућност“ и Етно парка „Терзића авлија“ из Злакусе. Носиоци еко кампа од његовог покретања до данас су Етно удружење „Завичај“ и Етно парк „Терзића авлија“.

Одлазак ученика Основне школе „Алекса Дејовић“ из Севојна и Основне школе „Слободан Секулић“ из Крчагова, у пратњи представника организатора еко кампа и наставника укључених у ове пројекте, као и представника Градске оштине Севојно, планиран је за месец новембар 2016. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *