10. volonterski eko kamp „ZLAKUSA 2020“ 15. – 20 . septembar 2020. godine

10 eko kamp Zlakusa

U jubilarnoj godini u kojoj je trebalo da se održi deseti po redu međunarodni eko kamp, neformalna grupa mladih pod nazivom „MLADI ZA SELO“ u  okviru projekta „DECENIJA EKO KAMPOVA U ZLAKUSI“ održala je volonterski eko kamp u izmenjenom terminu i sa ograničenim brojem volontera (ovog puta bez međunarodnih) zbog postojeće svetske pandemije koronevirusa, shodno postojećim merama kriznog štaba stavljjući u prvi plan bezbednost učesnika eko kampa.

Na ovaj način, čak i u vanrednoj situaciji, obezbeđen je kontinuitet volonterskih eko kampova u Zlakusi koji traje od 2009. godine. Učesnici ovogodišnjeg eko kampa bili su domaći volonteri iz Beograda, Niša, Kosjerića, Požege, Užica, Sevojna, Ravni, Rožanstva, Gorjani, Potepeća i Zlakuse. Kamp lider je bio Dušan Drndarević, aktivista neformalne grupe MLADI ZA SELO i Etno udruženja „Zavičaj“

Tokom radnog dela eko kampa mapirane su divlje deponije duž Rzava, očišćene plaže na Rzavu, manja deponija u Vranjači,  na granici atara sela Zlakusa i Rupeljevo, okolina spomenika prirode Potpećka pećina i starog rimskog (turskog) mosta na Derventi. Takođe pokošen je prostor spomen parka „Vešala“ i ofarbana ograda mosta na reci Đetinji, u Zlakusi. Za učesnike eko kampa organizovani su izleti u Užice, na Kadinjaču, Gostilje, Zlatibor, manastir Godovik.

Povodom deset održanih eko kampova u okviru projekta izdata je brošura pod nazivom „DECENIJA EKO KAMPVA U ZLAKUSI“, kao i istoimeni video materijal.

Napred navedeni program  je podržan od strane projekta „Zeleni inkubator“ koji realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ), u saradnji sa partnerima, Mladim istraživačima Srbije (MIS) i Inženjerima zaštite životne sredine (IZŽS), a uz podršku Evropske unije.

Sam projekat „Mladi za selo“ podržan je od strane Grada Užica kroz programe za mlade a nastao je zahvaljujući Etno parku «Terzića avlija» i Etno udruženju „Zavičaj“ koji je osmislio ideju koju je podržala i Ambasada SAD u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *